Şanlıurfa seyahatinizde eğlencenin adı “sıra gecesi“
Türkiye’nin en önemli inanç ve kültür turizmi merkezlerinden Şanlıurfa’da kentin müzik kültürünün vazgeçilmezlerinden olan ve tarihi konuk evleri ile bazı otellerde düzenlenen ‘sıra geceleri’ yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
UNESCO tarafından tescillenmesi için yapılan ön başvuru kabul edilen Şanlıurfa’nın kendine has olan müziği ve çalgıları, kentin turizmine de oldukça büyük bir katkı sağlıyor.
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan, İBO, Müslüm Baba, Nuri Sesigüzel ile Kazancı Bedih, Abdurrahman Kepekçi, Seyfettin SUCU gibi birçok ünlü ses sanatçısı, gazelhan ve bestekârın yetiştiği Urfamız, insanlarının geçmişten bu yana müziğe yatkınlıklarıyla ve seslerinin güzelliğiyle de biliniyor.
Güzel Şehrimizin müzik kültürünün vazgeçilmezlerinden olan ve tarihi konuk evleri ile bazı otellerde düzenlenen Urfa sıra geceleri de yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor.
Sabahları şehrin tarihi ve turistik mekanlarını gezen turistler, Şanlıurfa’yla özdeşleşen “sıra gecesi” programlarına katılıp, yöresel müzikler eşliğinde çiğ köfte ve tatlı yiyerek doyasıya eğleniyor. Böylece kent turizmine önemli bir girdi de sağlanıyor.
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban, urfa sıra gecesi geleneğinin, Şanlıurfa’nın dünyaca ünlü Haleplibahçe mozaiklerinde de görüldüğü üzere binlerce yıllık bir geçmişi bulunduğunu söyledi.
Kente gelen turistlerin gece konaklamayı tercih etmesinin en büyük nedenleri arasında sıra gecesine katılmak olduğuna dikkati çeken Çoban, şunları kaydetti:
“Turistler Şanlıurfa türkülerini dinleyerek, çiğ köfte ve tatlısını yerinde yemek istiyor. Konaklamaların büyük bir bölümü sıra gecesiyle sağlanmaktadır. Tüm Şanlıurfalıların, özellikle sıra gecesi ekiplerinin, turizmcilerin, kısaca herkesin sıra gecesine dört elle sahip çıkması gerekiyor. Sıra gecesinin de belli bir standarda oturtulması için çaba harcamamız lazım.
Ekiplerimizin turistlere, yöreye ait eserleri seslendirmeleri gerekiyor. Bazıları ilk başta Şanlıurfa türküleri, sonra da başka eserleri seslendiriyor. Bu yanlış bir uygulama ve gelen turistlerimizi üzüyor. Turistler sıra gecesinin, çiğ köftenin ve tatlının Şanlıurfa’ya özgü olmasını tercih ediyor. Bindiğimiz dalı kesmememiz gerekiyor. Bütün kültürel varlıklarımızı, tarihi eserlerimizi gelen misafirlerimize en iyi şekilde anlatalım ki bir daha gelmelerini sağlayalım”
Müslüm Çoban, turist yoğunluğuna göre değişmekle birlikte kentte günde ortalama 50 civarında sıra gecesi düzenlendiğini, bazen yoğun olan oteller ve konuk evlerinde aynı anda 3 sıra gecesinin birden yapılabildiğini vurguladı.
Çoban, sıra gecesine katılımın kişi başına yemekli olarak yaklaşık 80-85, yemeksiz 60 lira civarında olduğunu da dile getirdi.
SIRA GECESİ ŞANLIURFA’DA DAHA GÜZEL
Müslüm Çoban, bazı acentelerin kendilerini arayarak Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman gibi illere sıra gecesi ekibi talep ettiğini belirterek, “Biz onlara sıra gecesini daha güzel yaşamak için Şanlıurfa’ya gelmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Sıra gecesi geleneği bizim en iyi değerlerimizden birisi ve turizme ciddi bir katkı sağlıyor” dedi.
Konukevi yöneticisi Abdulkerim Baynaz ise Şanlıurfa’ya gelenlerin sadece tarihi alanları gezmeye değil özellikle sıra gecesi geleneğini yerinde görmek ve yaşamak için geldiklerini vurguladı.
Sıra gecesinin Şanlıurfa’yla özdeşleştiğini ifade eden Baynaz, “Yerli ve yabancı turistler Şanlıurfa’nın tarihi yerlerini gezdikten sonra sıra gecesi etkinliğine katılmak için konaklamak zorunda kalıyor. Bu, kentin turizmine önemli bir katkı sağlıyor.
Turistlerimiz sıra gecesi eşliğinde eğlenerek, çiğ köfte yiyerek gönüllerince eğlenme imkanı buluyor” diye konuştu.